Zelenim grebenom Trema

Malo je planina u Srbiji koje toliko nagrađuju trud penjača kao što je to Trem na Suvoj planini. Ovaj 1810. metara visoki vrh koji se nadvija na početku potkovice masiva Suve planine je prizor koji će vam dugo ostati u pamćenju. Ako to nije dovoljno, uspon na Trem se smatra srednje teškim kondiciono jer će vas hiljadu metara uspona u jakom tempu dobro umoriti. Iskreno, ovo je jedini uspon u Srbiji koji mi je skoro svaki put izazvao upalu mišića, ali sam sam kriv – nije baš neophodno penjati ga tempom koji obično sam sebi nametnem kada sam tamo.

Trem, Suva planina

Suva planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji i sa svojim potkovičastim oblikom ukupne dužine 45 kilometara je jedna od najlepših planina Srbije. Sa bilo koje strane da se popnete na njen greben, nagradiće vas pogledom od kojeg zastaje dah. Njen najviši vrh je upravo Trem, i njegova natkrivljena litica sa strmim kuloarima dubine i do 1000 metara je zasluženo zaštitni znak planine i ovog kraja.

Uspon je moguće početi sa puno lokacija, ali je najčešći onaj koji kreće sa Bojaninih voda odakle se lagano kolskim putevima uspinje uz pročelje planine. Taman kad pomislite da će uspon biti umeren, na lokaciji nazvanoj jednostavno Česma po česmi koja se tu nalazi, on naglo krene uzbrdo i ne popusti sve do izbijanja na greben Suve planine. Pogled na ovom delu uspona ne otkriva mnogo, a ni najmanje ne nagoveštava raj za oči koji vas očekuje kada naizad izbijete na greben i pun sjaj planine osvane pred vašim očima.

Dalje uspon vijuga grebenom, na momente vrlo oštro prateći njegov uspon ka Tremu, ali je ta deonica najčešće neprimetna zbog vizuelnog nadražaja i varke perspektive kojom vam se čini da do vrha ima još samo malo. Vetar je podrazumevan, tako da se spremite da vas dobro izduva i rashladi, bez obzira na godišnje doba. A na vrhu…

Na vrhu vas očekuje pogled koji prosto mami da krenete dalje grebenom ka Pasarelu, a onda i drugom stranom grebena preko vrha Divna Gorica nazad ka mestu sa kojeg ste krenuli. Međutim, iako me ova ideja odavno privlači, nikada je nisam realizovao, jer – nikada nisam imao dovoljno vode. Vidite, Suva planina nosi to ime sa razlogom – zaista je suva. Nema puno izvora vode, a na grebenu bukvalno nema ni jednog. Poslednji put kada sam planirao da na Pasarelu provedem nekoliko dana kampujući i obilazeći potkovicu planine, avantura se završila za samo 24 sata upravo zbog nedostatka vode. Ali to je već neka druga priča…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *