Val d’Isere, biser francuskih Alpa

Val d'Isere

Val d’Isere je mali grad u Francuskim Alpima, ušuškan u dolinu reke Isere na nadmorskoj visini od 1850 m. Ovaj grad je pre svega poznat kao skijaški centar. Tamo neke godine, bio je domaćin Olimpijskim igrama i takmičenju u skijaškim skokovima. Preko zime, ovaj gradić je jedan od mondenskih centara Francuske, prepun skijaša i zimskih radosti.

Preko leta, Val d’Isere izgleda kao jedno od onih mesta na koje poželis da se jednog dana vratiš. Možda i da živis u njemu neko vreme. Možda i zauvek.

Iako grad ima pozamašne hotelske kapacitete, nema gradnje koja se ne uklapa u stil jednog prosečnog Alpskog sela. Sve zgrade i kuće su napravljene tako da bar deluju kao da su napravljene od kombinacije kamena i drveta. Nema preterano visokih hotela od stakla i čelika i nema betonskih monstruma. I baš zbog toga, kada ste u Val d’Iseru imate utisak da ste u nekom malom Alpskom selu.

Francuzi lepostu svojih mesta određuju poenima koji se zovu ‘cvetovi’. Začudo ‘cvetovi’ predstavljaju – cveće 🙂  Što više cvetova ima neko mesto, to više cveća možete da očekujete u njemu. Val d’Isere je u trenutku moje posete imao samo dva cvetića. Ne mogu ni da zamislim kako izgleda mesto koje ima svih pet?!? Val d’Izere je prosto okupan cvećem i to ne samo na privatnim posedima. Svi raspoloživi ćoškovi su iskorišćeni za zelenilo. Isere, glečerska reka koja protiče kroz grad još dodatno doprinosi utisku da ste pronašli pravi mali raj.

Grad je preko leta dom nebrojenim biciklistima i bajkerima. U neposrednoj okolini se nalazi nekoliko čuvenih prevoja, tako da drumaši uživaju u vožnji uspona na kojima se vozi i Tour de France. Najčuveniji je naravno Col d’Iseran, najviši drumski prevoj u Francuskoj sa svojih 2770 metara nadmorske visine. Popeti vertikalni kilometar iz Val d’Isera do prevoja je jedan od Svetih Gralova sve bicikliste sveta. Ne čudi što biiklista na drumu ima znatno više nego automobila. Za one sa off-road sklonostima, Val d’Isere je dom jednom od najvećih bajk parkova u Francuskoj. Splet staza je povezan sa obližnjim Tinjem i nudi raznovrsne staze različitih kategorija težine. Tu je sve od trailova, enduro staza pa do down hill monstruma od kojih se ledi krv u žilama. Pravi (ne tako mali) biciklistički raj.

Izbor trekova i uspona za ljubitelje planinarenja i hajkovanja je popriličan. U neposrednoj blizini se nalazi Parc national de la Vanoise, najstariji nacionalni park u Francuskoj. Nastao je davne 1963. godine i zauzima impozantnu površinu od 1200 kvadratnih kilometara. Kome to nije dovoljno, u blizini se nalazi nekoliko vrhova koji u svom nazivu imaju Dent (zub), a i nekoliko onih koji se zovu Aiguilles (igla). Da ne pominjem one koji u nazivu imaju Pic (vrh), ti se ni ne broje 😉 Naime, u Francuskoj je najčešće lako ustanoviti koliko je neki vrh težak za uspon po njegovom imenu. Oni obični vrhovi su Pic, malo ozbiljniji u nazivu najčešće imaju Dent a oni koji kao kule streme ka nebesima se zovu Aiguilles. Iako Francuska zvanično ima samo 37 planina, broj vrhova je toliki da je ovakva podela po imenima više nego dobrodošla.

Za one koji bi da se posle tolikih napora malo odmore, tu su malo opuštenije aktivnosti: jahanje, streličarstvo, obavezni golf,  tenis, basket, mali fudbal na obližnjoj poljani, boćanje… Kao kruna svega, Val d’Isere ima odlični spa centar i zatvorene bazene. Da stvar bude potpuno neverovatna, svi sadržaji u gradu i oko njega, bili su potpuno besplatni u periodu kada sam tamo boravio. Bilo je dovoljno svratiti do turističkog centra i nakon besplatne prijave dobiti propusnice za sve sadržaje u gradu potpuno besplatno. Jedino što je vodiče zanimalo je odakle smo i koliko dugo ostajemo.

Organizacija čitavog grada, žičara, uslužnost vodiča, usluga u kafićima i restoranima je priča za sebe. Ni traga od tako često komentarisanog nepoznavanja engleskog jezika ili neprihvatanja stranaca. Svi su nasmejani, uslužni, posvećeni poslu koji rade, i svi imaju vremena da popričaju kako o sadržajima koji su vam na raspolaganju, tako i o neobaveznim temama. Na puno mesta su me sasvim iskreno pitali da li sam uživao i da li nešto treba da promene. Ovde je turizam doveden do takvog nivoa da ćete se bez problema osećati kao kod kuće. A opet sve je nenametljivo i umereno, tako da deluje spontano. I što je vrlo bitno, nećete imati utisak da vam naplaćuju vazduh… mada tako je dobar, da bi to bez problema mogli 🙂

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *