Tirkizni raj Jezera Rovni

Jezero Rovni

Jezero Rovni je jedan od bisera koji krase obronke planina Valjevskog kraja. Na samo petnaestak kilometara od Valjeva u pravcu Ljubovije i Kolubarskog okruga, između sela Stubo i Rovni, tirkizne obale ovog jezera su prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jezero Rovni je veštačko jezero. Nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice a namena mu je obezbeđivanje pijaće vode za mnoga naselja u ovom kraju. Ova vrlo malo poznata destinacija nudi neke odlične staze za pešačenje i biciklizam koje onoga ko se njima uputi na kraju nagrade neverovatnim pogledom na razgranatu obalu jezera neverovatno plave boje sa bujnim šumama koje ga okružuju.

Postoji nekoliko vidikovaca oko samog jezera, ali svakako najpopularniji vidikovac je Velika stena. Do vidikovca se lako dolazi iz pomenutog sela Stubo, mada ipak savetujem šetnju šumom od same brane. Pogled na jezero iz perspektive nivoa vode je nezaboravan. Scene koje vas prate dok lagano dobijate na nadmorskoj visini ka vidikovcu su savršene i sigurno će vam dugo ostati u sećanju. Ovaj put je moguće proći i brdskim biciklom uz malo fizičkog i tehničkog truda. Na vrhu vas očekuje kratak prolazak kroz šumu i izlazak na eksponirane stene iznad samog jezera sa kojih pogled puca daleko preko jezera i planina ovog kraja.

Drugi vidikovac koji vredi posetiti, jednostavno nazvan Rovni, je takođe gotovo potpuno neobeležen. Ukoliko nastavite dalje putem koji vodi od brane ka selu Rovni, sa leve strane se gotovo neprimetno odvaja mali seoski put koji prolazi kroz nekoliko farmi i seoskih domaćinstava da bi na kraju završio put na stenama visoko iznad jezera, tačno nasuprot vidikovcu Velika stena. Imajte u vidu da se ovaj vidikovac nalazi na golim stenama koje su nastale tako što je deo planine miniran i kopan da bi se kamen koristio za utvrdu obale jezera i izgradnju brane. Leti ima dosta zmija, a litica je eksponirana, pa savetujem malo dodatne pažnje.

Jezero Rovni prati velika halabuka. Nastajanje jezera je dovelo do potapanja crkve poznate kao Valjevska Gračanica. Odgledao sam dosta snimaka ove crkve, video snimke potapanja, kao i snimke koje su načinili ronioci koji su relativno često zaranjali do nje. Moram da priznam da mi je poprilično nejasno da je crkva ostavljena potpuno opremljena bez ikakvih pokušaja da se iz nje iznesu ikonostasi, knjige, nameštaj. Čini mi se, ovako nekonvencionalnom i nereligioznom, da je bilo relativno lako crkvu skromnih dimenzija premestiti na neko od obližnjih brda da odande bdije nad jezerom. Kamen po kamen, ako ne drugačije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *